گزیده اخبار اقتصادی در روز یكشنبه

یارانه به جیب دلالان واریز می شود؟

یارانه به جیب دلالان واریز می شود؟

توسعه نرم افزار: با وجود آنكه ارز ۴۲۰۰ تومانی در بودجه سال جاری جای خوش كرده اما با این استدلال كه یارانه ارز ۴۲۰۰ تومانی به جیب دلال واریز می شود، واردات كالای اساسی با این ارز تمام شده و دیگر واردات با ارز نیمایی انجام و مابه التفاوت به جیب مردم باز می گردد كه در این راستا، ارز دولتی برای كره، حبوبات و چای حذف گردیده است.


به گزارش توسعه نرم افزار به نقل از ایسنا، بررسی خبرهای اقتصادی روز جاری حكایت از آن دارد كه عموم خوانندگان اخباری در زمینه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات كره، حبوبات و چای، فاصله قیمتی دو تا چند برابری كالاهای اساسی از مبدا تا بازار، تورم خوراكی و دخانیات، گرانی قبض آب، داستان ادامه دار خروج شركت های كره ای و چینی از بازار ایران، معامله ارز در سامانه نیما و نرخ ارز در صرافی و بانك ها را مورد بررسی و توجه قرار داده اند.
فروردین ماه سال قبل بود كه اقتصاد ایران با ارز دولتی با نرخ ۴۲۰۰ تومانی آشنا شد، ارزی كه طی یك سال خواستگاران بسیاری داشت كه رفته رفته به خیلی از آنها دست رد زد و در انتهای سال تنها خودرا برای واردات كالاهای اساسی خرج كرد و ماندگاری آن در بودجه سال ۱۳۹۸ با اما و اگرهایی همراه بود كه در نهایت با شرایط خاصی در بودجه ماندگار شد.
در فروردین ماه امسال اعلام گردید ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات گوشت حذف شد كه این مساله در بازار آثاری به همراه داشت و گوشت تنظیم بازاری كه با نرخ نیمایی به كشور وارد شده بود، به قیمتی در حدود كیلویی ۹۰ هزار تومان ارائه شد. حال با گذشت حدود یك ماه، علی اكبر مهرفرد - معاون توسعه بازرگانی و صنایع كشاورزی وزارت جهاد كشاورزی - خبر از حذف ارز دولتی كره، حبوبات و چای داده است. این مساله در حالی اعلام می شود كه در ایام پایانی سال قبل قیمت این اقلام روند صعودی به خود گرفته بود.
حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در حالی از طرف دولت كلید خورده كه دولت اعلام نموده كه مابه التفاوت ارز ۴۲۰۰ تومانی تا ارز نیمایی را به مردم باز می گرداند اما هنوز در ارتباط با زمان بازگشت و شیوه آن سخنی به میان نیامده و باید منتظر ماند و دید كه آیا این بازگشت یارانه پنهان دردی از افزایش قیمت ها را درمان می كند؟
افزایش قیمت ها تنها به رشد قیمت حبوبات، چای، كره، روغن و گوشت محدود نمی گردد و در ایام پایانی سال قبل بود كه قیمت شكر یك دفعه رشد قابل توجهی به خود گرفت و نكته مهم آن بود كه خیلی از افراد از چند روز قبل در بازار شكر و بنكداری مواد غذایی از افزایش قیمت شكر خبر می دادند، حال بررسی ها حكایت از آن دارد كه قیمت مصوب شكر در كارخانجات كیلویی ۳۰۰۰ تومان، بازار مصرف كننده ۴، ۴۰۰ تومان است اما قیمت نهایی كه به دست مشتری می رسد در حدود ۹، ۰۰۰ تومان یعنی بیشتر از دو برابر قیمت مصوب است كه بهمن دانایی- دبیر انجمن صنفی صنایع قند و شكر - معتقد است فاصله دو برابری بین قیمت مصوب و نرخ شكر در بازار مصرف به جیب عده ای دلال، واسطه و برخی واحدهای بسته بندی می رود.
حال با این شرایط طبق آمار اعلامی مركز آمار محدوده تغییرات تورم ۱۲ ماهه در گروه عمده خوراكی ها، آشامیدنی ها و دخانیات بطور میانگین ۴۳.۶ درصد است.
قبض برق آنچنان گران نشد؟
وزارت نیرو طی بررسی لایحه پیشنهادی بودجه سال ۱۳۹۸ برنامه های ویژه ای برای تغییر الگو مصرف افراد پرمصرف داشت كه در این زمینه راهكارهای بسیاری همچون افزایش هزینه مصرف برای پر مصرف ها و تغییر الگو مصرف نمایش می شد كه طبق آخرین اخبار این دسته از مشتركان تنها با افزایش ۲۳ درصدی تعرفه برق روبه رو شده اند.
لازم به ذكر است كه بنا بر آمار انتشار یافته حدود ۲۷ میلیون مشترك خانگی زیر الگوی مصرف و یا مطابق الگو برق مصرف می كنند كه ۷۵ درصد مشتركان در مناطق عادی و ۸۳ درصد مشتركان در مناطق گرمسیر در این محدوده قرار می گیرند. این دسته از مشتركان در صورتیكه مصرف خودرا نسبت به مدت مشابه سال قبل كاهش دهند، به میزان مصرف كاهش یافته برمبنای نرخ نخستین پله در آن منطقه از تشویق برخوردار خواهند شد.
كره ای ها جایی نمی روند
در ایام اخیر اخباری در خصوص خروج شركت های آسیای شرق از بازارهای مختلف همچون تلفن همراه و لوازم خانگی مطرح می شود كه پیگیری ها نشان از آن دارد كه نمایندگی های ایرانی و طرف قرارداد با شركت های مادر این مساله را تكذیب و رد می كنند، این دست اتفاقات در اقتصاد ایران آنچنان جدید نیست برای اینكه با اعمال تحریم های آمریكا در دور اخیر و در گذشته شركت های خیلی از ایران خداحافظی كردند كه شركت های خودروسازی از آن دسته اند.
اما در ارتباط با خروج شركت های كره ای از بازار لوازم خانگی ایران بنظر می رسد این شركت ها آنچنان قصد ترك بازار ایران را ندارند و طبق اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت قطعات و مواد اولیه برای تولید در خاك ایران بارگیری شده است. حال با این شرایط جای سوال است كه چرا دیگر شركت های كره ای كه در عرصه تولید خودرو سرمایه گذاری و فعالیت دارند با اعمال تحریم ها سریعاً بازار را ترك كردند اما این اتفاق در حوزه لوازم خانگی رخ نداد، در این زمینه می توان اظهار داشت كه در حوزه لوازم خانگی بازار به این درك رسید كه باید از سرمایه خارجی بهره برده و كارخانجات تولیدی با سرمایه گذاری و همكاری طرف كره ای راه اندازی كند اما این مساله مهم در حوزه خودروسازی با وجود آنكه قراردادی با رنو فرانسه به امضا رسید به سادگی فراموش شد یا در كلام بهتر افراد خودرا به فراموشی زدند.
تصمیمات جدید در سامانه نیما / ‏ نرخ ارز چند؟
از سال قبل بازار ارز شاهد تصمیمات مختلفی همچون تولد ارز ۴۲۰۰ تومانی، سامانه نیما و در ایام پایانی سال قبل اعلام حضور بازار باز بود كه هر كدام از این تصمیمات بالا و پایین خاص به خودرا داشت و در ارتباط با دریافت ارز از سامانه نیما صف های طولانی همچون صف گوشت تنظیم بازار به وجود آمده بود، حال با این شرایط طبق اطلاعیه بانك مركزی، صادركنندگان می توانند ارز حاصل از صادرات را در چارچوب «آگهی» در سامانه جامع تجارت ثبت كنند و واردكنندگان متقاضی ارز باز می توانند با آنها مذاكره و معامله كنند. البته ناگفته نماند صادرات كنندگان آنچنان تمایلی به عرضه ارز خود در سامانه نیما ندارند برای اینكه عرضه ارز در بازار آزاد سود بیشتری را عاید آنها می كند.
اما در كنار این مساله بررسی ها نشان از آن دارد كه بانك ها امروز ارز مسافرتی را تا حدود ۴۵۰ تومان در هر یورو گران تر از روز گذشته فروختند. برای امروز (یكشنبه) قیمت ارز در بانك ها با افزایش همراه شد؛ بطوریكه ارز مسافرتی كه برای هر یورو در روز گذشته ۱۵، ۷۷۴ تومان قیمت گذاری شده بود امروز به حدود ۱۶، ۲۲۰ تومان رسیده كه ۴۴۶ تومان گران تر شده است. این در شرایطی است كه هم اكنون هر یورو در صرافی های بانكی تا ۱۶ هزار تومان معامله می شود و نشان داده است قیمت ارز مسافرتی در بانك ها از بازار بار دیگر بالاتر رفته است.




منبع:

1398/02/08
22:18:06
5.0 / 5
4844
تگهای خبر: آمریكا , برنامه , توسعه , سرمایه گذاری
مطلب توسعه نرم افزار را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط در DevSoft
نظرات بینندگان DevSoft در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
devsoft