ارتباطات و فناوری اطلاعات در سال ۹۹،

استخراج بیتكوین آزاد اما مبادله ی آن ممنوع گردید

استخراج بیتكوین آزاد اما مبادله ی آن ممنوع گردید

توسعه نرم افزار: افزایش قیمت بیتکوین و رمزارزها طی ماه های اخیر در ایران هم توجه بسیاری را به خود جلب کرد؛ این درحالی است که سال قبل استخراج رمزارزها در کشور بصورت یک فعالیت صنعتی مورد توجه بود و اما مبادله آنها قدغن شد.


به گزارش توسعه نرم افزار به نقل از ایسنا، ارز دیجیتال یک شکل دیجیتالی از پول است که بعنوان ابزار معامله در یک شبکه توزیع شده از کاربران استفاده می شود.
بیتکوین به نوبه خود، نخستین و شناخته شده ترین نمونه یک ارز دیجیتال است که در سال ۲۰۰۹، توسعه دهنده ای با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو آنرا به دنیا معرفی نمود. با آغاز رکوردشکنی های بیتکوین و اخباری که از آن در جهان انتشار یافت، در ایران همگام هایی برای فعالیت در این عرصه برداشته شد.
محمدجواد آذری جهرمی - وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اسفند ۹۶ از طرح آزمایشی «اولین ارز دیجیتالی کشور» بر پایه بلاک چین اطلاع داد و ضمن اشاره به رشد اجتناب ناپذیر فناوری و ضرورت حرکت به سمت فناوری های نو اظهار داشت: «دنیا در حال تحول است و یکی از این تحولات، «ارزهای دیجیتال» هستند. رویکرد انفعالی در مورد فناوری و انتظار دستگاه ها از یکدیگر طبیعتا سبب عقب ماندگی و درنهایت انفعال حاکمیت خواهد شد.»
هرچند همان زمان هم در زمینه ورود به رمزارزها، سیدابوالحسن فیروزآبادی - دبیر شورایعالی فضای مجازی ورود به عرصه ارزهای دیجیتال مانند بیتکوین که هنوز توسط مسئولان بانکی تایید نشده اند را سفارش نکرده و بیان نمود: «به دلیل اینکه روی رنجیره بازار ارز مجازی در کشور هیچ گونه کنترل و مدیریتی وجود ندارد و در حقیقت صراف هایی که به این فعالیت مبادرت می کنند، مجوز ندارند نظر و سفارش مان به مردم این است که به هیچ وجه فعلاً وارد این فضا نشوند تا سیاست و مقررات خویش را در این عرصه اعلام نماییم.»
البته مقررات بانک مرکزی بعد از این اظهارات، به ممنوعیت استفاده از رمزارزها انجامید. اردیبهشت ۹۷ بود که بانک مرکزی در اطلاعیه ای اعلام نمود «به کارگیری ابزار بیتکوین و سایر ارزهای مجازی در تمام مراکز پولی و مالی کشور ممنوع می باشد.» هرچند آذری جهرمی درباره این مصوبه اینطور عنوان نمود که «مصوبه بانک مرکزی بعنوان سیاستگذار اصلی پول و مالی کشور در مورد ارزهای رمزنگاری شده مثل بیتکوین که به بانک ها و صرافی ها اعلام نموده که استفاده از آنها ممنوع می باشد، بدین منظور نیست که بکارگیری ارزدیجیتال در توسعه داخلی ممنوعیت یا محدودیت دارد.»
بعد از آن و به علت شرایط خاص اقتصادی در کشور، حوزه ماینینگ ارزهای دیجیتالی مورد توجه قرار گرفت و بخشی از سرمایه های فعالان اقتصادی را به سمت خود جذب کرد. هرچند در سال 1398 و در حالیکه بعضی از فعالان اقتصادی سرمایه گذاری نسبتاً قابل توجهی را دراین حوزه انجام داده و فعالیتهایی را برنامه ریزی و آغاز کرده اند، به یک باره با هجمه گسترده ای از جانب وزارت نیرو از نظر تأمین انرژی مواجه گشتند که کارشناسان احتمال سوق پیدا کردن این فعالیت ها به سمت فعالیتهای زیرزمینی را مطرح نمودند.
انجمن بلاک چین ایران در اردیبشهت ۹۹، در اطلاعیه ای اعلام نمود که با اصلاح شدن مصوبه ماینینگ، مشکل قاچاق بودن دستگاههای استخراج رفع شده است. ۲۹ اردیبهشت ماه بود که قیمت بیتکوین در صرافی بایننس به ۹، ۹۵۰ دلار رسید که با احتساب قیمت دلار در بازار آزاد در آن زمان (حدود ۱۷، ۴۰۰ تومان)، معادل حدود ۱۷۳ میلیون تومان بود که رکورد جدیدی را به ثبت رساند. همینطور صرافیهای رسمی با بانک مرکزی جهت استفاده از ارزهای دیجیتال به منظور تسهیل تبادلات ارزی و بازگشت ارز صادراتی توافق کردند.
خردادماه ۹۹ بود که با تاکید رئیس جمهور، وزارت خانه های نیرو، ارتباطات و فناوری اطلاعات و همینطور بانک مرکزی موظف شدند مبحث استخراج ارز دیجیتال را پیگیری و برنامه ریزی های لازم را در این حوزه انجام دهند. با این حال، با فرا رسیدن ماه خرداد، تعرفه برق استخراج ارزهای دیجیتال با حدود ۳۰۰ درصد افزایش از ۴۸۲ تومان به ۱، ۹۳۰ تومان به ازای هر کیلووات رسید و اینطور اعلام شدکه تقریباً تمام فعالان صنعت ماینینگ در ایران فعالیت خویش را متوقف کردند.
هرچند هیات وزیران در تیرماه، مصوبه تعیین تکلیف تجهیزات استخراج ارزهای دیجیتال موجود در کشور را ابلاغ نمود. به باعث مصوبه دولت، کلیه دارندگان دستگاههای استخراج رمزارز (ماینر) مکلف شدند نسبت به ثبت مشخصات هویتی خود به همراه تعداد و نوع دستگاه هایی که در مالکیت آنها است، در سامانه ی بهین یاب وزارت صنعت، معدن و تجارت، نسبت به پرداخت کلیه حقوق و عوارض دولتی اقدام نمایند.
با این حال، تابستان ۹۹ و در حالیکه به علت گرما، مصرف برق ماینرها، اهمیت خویش را نشان داده بود، اما مصطفی رجبی مشهدی - سخنگوی صنعت برق عنوان نمود که «دستگاه های ماینر ۳ تا ۴ درصد برق تولیدی در دنیا را مصرف می کنند، این مصرف در دنیا معادل حدود ۷ تا ۸ هزار مگاوات است. مطابق بررسی ها، مصرف برق واحدهای استخراج ارز دیجیتال در ایران حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ مگاوات است، ازاین رو این واحدها نمی توانند تاثیر قابل ملاحظه ای بر افزایش مصرف برق کشور داشته باشند.»
مهرماه بود که طرح گسترش صنعت استخراج ارزهای دیجیتال در ایران به مجلس رفت؛ که بر مبنای آن دولت موظف بود برای استخراج ارزهای دیجیتال در داخل کشور با شرایط ویژه ای برق و گاز با تعرفه صنعتی اختصاص دهد. ۱۴ آبان و همزمان با بیان نتایج انتخابات آمریکا قیمت بیتکوین از ۱۳، ۸۵۰ دلار عبور کرد و در مقابل ریال ایران با رسیدن به حدود ۴۲۶ میلیون تومان در پلت فرم های صرافی ایرانی، رکورد تاریخی خویش را شکست. بعد از آن در ایام زمستانی، بعضی از مناطق با قطعی برق مواجه گشتند و مسئولان حوزه نیرو، تقصیر را به گردن حوزه ارزهای دیجیتال انداختند.
حتی سخنگوی صنعت برق که پیش از این گفته بود واحدهای استخراج ارز دیجیتال نمی توانند تاثیر قابل ملاحظه ای بر افزایش مصرف برق کشور داشته باشند، درباره شایعه تأثیر مصرف بیش از اندازه مراکز استخراج رمزارز بر قطعی اخیر تهران، اعلام نمود: «یکی از عواملی که باعث افزایش مصرف برق که منجر به قطعی شده، مراکز استخراج رمزارز مجاز نمی باشد. حدود ۱، ۶۰۰ مرکزغیرمجاز را شناسایی کردیم که دستگاههای ماینینگ آنها جمع آوری، خسارت برق مصرفی از آنها دریافت و به مراجع قضایی عرضه شدند.»

این درحالی است که کارشناسان مطرح ارزهای دیجیتال با استناد به آمار و ارقام در ارتباط با استخراج بیتکوین و مصرف برق این فعالیت، استخراج بیتکوین را عامل قطعی برق ندانستند. بر اساس گزارش ها، مصرف انرژی استخراج بیتکوین در جهان برابر با مصرف انرژی چند کشور اروپایی است. با این وجود، کارشناسان معتقدند با وجود مقررات سخت گیرانه، فعالیت ماینرها در ایران نسبت به دوسال قبل به شدت کم شده است و فعالیتهای فعلی به حدی نیست که بتواند عامل خاموشی ها باشد، بخصوص در فصل زمستان که طی سالهای گذشته همیشه شاهد مازاد تولید برق در این فصل بوده ایم.
درحالی که با عبور از روزهای خاموشی، جنجال های در ارتباط با استخراج بیتکوین تا حدودی آرام شده بود، بازار ارزهای دیجیتالی در شرایطی که افراد از بازار بورس به علت ضررهایی که متحمل شده بودند، روی گردان شدند، داغ شد و اینطور عنوان شد که بخشی از سرمایه مردم به سمت رمزارزها رفته است و مسئولان به فکر مقابله با این روند افتادند. مرکز ملی فضای مجازی ۱۲ اسفند ماه در اطلاعیه ای اعلام نمود «رمزارزهایی مانند بیتکوین از هیچ گونه پشتوانه و تضمینی برخوردار نیستند و همینطور تابحال تصمیمی برای اعطای مجوز به درگاه ها و سایت های فعال خرید و فروش ارزهای دیجیتالی و بیتکوین در کشور گرفته نشده است و ازاین رو اکیداً سفارش می­ شود همگان دراین زمینه احتیاط های لازم را به خرج داده و در دام تبلیغات سوداگران این بازار غیرشفاف نیفتند.»

همتی هم مطرح کرده بود که مقرر است کسانی که رسمی رمزارز استخراج می کنند، بتوانند برای واردات از آن استفاده کنند و مبادله ارزهای دیجیتالی بین یکدیگر مجاز نیست. بنابراین، مبادله ارزهای دیجیتالی تنها برای استخراج رسمی رمزارز در جهت واردات بلامانع است اما معامله این نوع ارز بین افراد ممنوع می باشد. همینطور مسؤلان بانک مرکزی بر ممنوعیت معامله رمزارز بین افراد مطابق قانون شورایعالی مبارزه با پولشویی و مصوبه هیئت دولت در سال ۹۸ تاکید نمودند و در این راستا شرکت شاپرک به پرداخت یارها اعلام نمود که درگاه های الکترونیکی که کسب وکارهای غیر مجاز همچون رمزارز عرضه می کنند، مسدود خواهند شد.

این روزها بیتکوین روند صعودی در پیش گرفته و در ایام پایانی سال به بیشترین قیمت تاریخ خود یعنی ۶۱ هزار دلار هم رسید. افزایش قیمت بیتکوین و ارزهای دیجیتالی طی ماه های اخیر در ایران هم توجه بسیاری را به خود جلب کرد. از طرفی، کارشناسان این حوزه معتقدند هیچ ممنوعیت قانونی در مورد فعالیت در حوزه خریدوفروش رمزارز وجود ندارد و طبق مصوبه شورایعالی مبارزه با پولشویی بانک ها از فعالیت در این عرصه منع شده اند و در مصوبه در ارتباط با استخراج ارزهای دیجیتالی هم تاکید گردیده است که از ارزهای دیجیتالی برای مبادلات روزمره استفاده نشود.





منبع:

1400/01/12
14:58:25
5.0 / 5
1149
تگهای خبر: آمریكا , الكترونیكی , بازار , برنامه
مطلب توسعه نرم افزار را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط در DevSoft
نظرات بینندگان DevSoft در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
devsoft