گفت وگوی مهر با دبیر ستاد فناوری های ارتباطات؛

حفظ محرمانگی داده های حیاتی صنایع و معادن با شبکه ملی اطلاعات

حفظ محرمانگی داده های حیاتی صنایع و معادن با شبکه ملی اطلاعات

به گزارش توسعه نرم افزار، دبیر ستاد توسعه فناوری های اتصال پذیری و ارتباطات اظهار داشت: با طراحی هسته شبکه ملی اطلاعات، یک شبکه خصوصی اطلاعاتی برای صنایع و معادن ایجاد و در این نسخه بومی داده های حیاتی آنها حفظ خواهد شد.



به گزارش توسعه نرم افزار به نقل از مهر، ستاد توسعه فناوری های اتصال پذیری و ارتباطات معاونت علمی با هدف شناسایی لزوم های کشور در حوزه فناوری های اتصال پذیری و ارتباطات و ظرفیتهای زیست بوم، رفع موانع و تسهیل گری در فرایند توسعه این فناوری ها در خرداد ۱۴۰۲ تشکیل شد. اتصال پذیری و ارتباطات به مجموعه فناوری ها و خدماتی گفته می شود که به کاربران اجازه اتصال به یک شبکه ارتباطی را می دهند. این فناوری ها مشتمل بر حجم فزایندهای از داده ها، پروتکل ها و استانداردهای بی سیم و سیمی و ترکیبات آنها است. فناوری ارتباطات در واقع شامل خدمات مخابراتی صوتی و انتقال داده به شکل سرویسهای ثابت و همراه از راه یک شبکه می شود.
حمایت از نخبگان، محققان و سرآمدان فناور، توسعه فناوری های اولویت دار و نوظهور، تجاری سازی و بازاریابی از دیگر اهداف این ستاد به حساب می آید. همینطور اولویت های حمایتی ستاد فناوری های اتصال پذیری حوزه ارتباطات، امنیت، اتصال پذیری و بلاک چین را شامل می شود که هر کدام از این حوزه ها چندین زیرشاخه و مبحث را در خود گنجانده است.
در مصاحبه پیش رو با دکتر سید محمد کرباسی دبیر این ستاد به جزئیات اولویت های حمایتی ستاد، اقدامات و برنامه های ستاد در حوزه های هوشمندسازی، امنیت سایبری، اینترنت اشیا، اینترنت کوانتومی، مدل حمایتی از دانش بنیان های حوزه ارتباطات، جزئیات همکاری با وزارت ارتباطات و اپراتورهای ارتباطی برای پیشرفت پروژه های نسل ۵G و همینطور نقش ستاد در راه بومی سازی شبکه ملی اطلاعات و … پرداخته ایم.
گفت وگوی مشروح دبیر ستاد توسعه فناوری های اتصال پذیری و ارتباطات معاونت علمی ریاست جمهوری و استادیار دانشگاه صنعتی شریف با خبرگزاری مهر در نوشتار زیر قابل مشاهده است؛
*آقای دکتر بعنوان سوال مقدماتی بفرمائید چه تعداد شرکت دانش بنیان در حوزه فناوری های اتصال پذیر و ارتباطات در کشور فعالیت دارند و مدل حمایتی ستاد از این شرکت ها به چه صورت است؟
_ابتدا باید مقدمه ای را در رابطه با ستاد بیان کنم، در معاونت علمی با عنایت به مأموریت اصلی معاونت در حوزه علم، فناوری و اقتصاد دانش بنیان که در عبارت معاونت هم نقش بسته است، سه حوزه اصلی داریم که حوزه نخست «توسعه علم و دانش» است که از جانب بنیاد علم ایران هدایت و پیگیری می شود، حوزه دوم «توسعه فناوری ها» نام دارد که توسط مرکز توسعه فناوری های راهبردی هدایت و توسط ۸ ستاد توسعه فناوری پیگیری می شود و حوزه سوم، «اقتصاد دانش بنیان» نام دارد که آن هم توسط ستادهای اقتصاد دانش بنیان راهبری می شود. ستاد اتصال پذیری و ارتباطات یکی از ۸ ستاد توسعه فناوری است که در معاونت علمی تعریف شده و بیشتر از یکسال است که در این عرصه درحال ایفای نقش هستیم. حوزه فعالیت ستاد، توسعه فناوری هایی است که در ارتباط با حوزه مخابرات، ارتباطات، اتصال پذیری پیشرفته و … می شود.
خوشبختانه اخیراً شاهد حضور ده هزارمین شرکت دانش بنیان بودیم و هم اکنون بیشتر از ۱۰ هزار شرکت دانش بنیان داریم و از بین این ۱۰ هزار شرکت، حدود ۴ هزار شرکت در حوزه برق، الکترونیک، مخابرات و همینطور فناوری اطلاعات فعال می باشند و چیزی حدود ۴۰ درصد کل شرکتهای دانش بنیان را در بر می گردد اما لزوماً همه این شرکت ها درگیر مبحث اتصال پذیری و ارتباطات نیستند و بسیاری از آنها شاید در حوزه های اپلیکیشن ها، نرم افزاری و … کار می کنند. دراین میان بیشتر از ۲ هزار شرکت احصا شده است که مشخصاً در حوزه اتصال پذیری و ارتباطات مشغول به فعالیت هستند و یک جامعه مخاطب وسیعی را برای ستاد شامل می شود.
حوزه اتصال پذیری و ارتباطات به علت این که یکی از حوزه های آینده فناوری دنیا است، حوزه پویایی بوده و در همین یکسال اخیر شاهد افزایش شرکتهای این حوزه بوده ایم منتها حوزه مأموریتی که برای این شرکت ها متصور هستیم، حوزه مشخصی است که ضروری است بیشتر در رابطه با آن توضیح دهم. معاونت علمی در وهله اول حامی معنوی شرکتهای دانش بنیان است و از تاییدیه اولیه شرکت و معرفی این شرکت ها به دستگاههای مربوطه برای همکاری دو جانبه از مأموریت های معاونت به حساب می آید. بعنوان یکی از مأموریت های ستاد، ما شرکتهای دانش بنیان را به هر دستگاه مرتبطی چه وزارت ارتباطات و چه وزارت خانه های دیگری که هر کدام در حوزه های در ارتباط با هوشمندسازی احتیاج به کمک دانش بنیان ها داشته باشند، معرفی می کند.
به طور کلی با عنایت به مطالعه و بررسی بر روی اسناد بالادستی و مشخص کردن اولویت ها در حوزه های فناوری های در رابطه با ستاد، پروژه هایی را تعریف می نماییم که این پروژه ها نیازمند حضور فعال شرکتهای دانش بنیان خواهد بود. شرکت هایی که بتوانند نقش آفرینی کنند، بالطبع ستاد هم از آنها حمایت خواهد نمود.
*در حال حاضر ایجاد شبکه ملی اطلاعات بعنوان یک تکلیف قانونی توسط دستگاههای مربوطه در کشور دنبال می شود. برپایه مصوبهٔ شورایعالی فضای مجازی این شبکه در نهایت، امکان ایجاد شبکه های اینترانت و خصوصی و امن داخلی را فراهم می آورد و تا سال ۱۴۰۴ باید ۸۰ درصد خانوارها و ۱۰۰ درصد کسب و کارها با متوسط سرعت ۲۵ مگابیت برثانیه به اینترنت متصل شوند. در این راستا بومی سازی و بخش های زیرساختی این شبکه در لایه های مختلف موضوعی درحال پیگیری است. ستاد برای بومی سازی در حوزه شبکه ملی اطلاعات و زیرساخت ارتباطی کشور تابحال توانسته برنامه ای را راهبری و اجرایی کند؟
_در ستاد مفهوم ملی «شبکه ملی اطلاعات» بعنوان یکی از الگوهای مبنا برای پیشرفت و توسعه حوزه اتصال پذیری در نظر گرفتیم. خوشبختانه یک سری اسنادی از جانب دولت، وزارت ارتباطات و شورایعالی فضای مجازی تعریف شده که همان اسناد را بعنوان نقشه راه توسعه فناوری در نظر گرفته ایم. البته هم اکنون در نظر داریم «سند ملی توسعه فناوری های اتصال پذیری و ارتباطات» را تدوین و توسط شورایعالی انقلاب فرهنگی پیگیری نماییم و ستاد سند ملی خویش را داشته باشد.
اگرچه مردم با ادبیات شبکه ملی اطلاعات آشنا هستند، اما اگر قرار باشد بیشتر در رابطه با این شبکه توضیح دهم، مفهوم این شبکه اینطور تعریف می شود که همه ارتباطات کشور را از راه زیرساخت های کافی و باکیفیت در داخل کشور تأمین نماییم. یعنی اگر قرار باشد بین دو نقطه کشور ارتباطی رخ دهد، این ارتباط احتیاجی به زیرساخت های خارج از کشور نداشته باشد. بالطبع این مورد سبب کاهش هزینه ها و سبب افزایش کیفیت و سرعت خواهد شد. البته باید ذکر کنم که هر کشوری شبکه ملی اطلاعات دارد و ما هم باید آنرا داشته باشیم.
خوشبختانه در آخرین آمار وزارت ارتباطات پیشرفت شبکه ملی اطلاعات، ۶۶ درصد اعلام گردید. این شبکه به جهت اینکه به نقطه مطلوب خود برسد، نیازمند بومی سازی اجزا و زیرساخت ها است. یعنی ما باید در حوزه های مختلف فناوری هایی که زیرساخت های شبکه ملی به آن نیاز دارند به اندازه کافی سرمایه گذاری نماییم و شرکتهای دانش بنیان سهم و نقش خویش را در این بخش ایفا کنند. بنابرین یکی از حوزه های مهمی که پروژه های توسعه فناوری در ستاد تعریف می شود، پروژه های در رابطه با شبکه ملی اطلاعات است. در این عرصه توسعه زیرساخت های شبکه ملی اطلاعات جهت افزایش ضریب نفوذ و پهنای باند شبکه‎ های ارتباطی در سطح کشور در دستور کار قرار دارد.
از آن سو با در نظر گرفتن اولویت های لیست بومی سازی شبکه ملی اطلاعات به دنبال این هستیم که به آن دسته از شرکتهای دانش بنیانی که در حوزه های ضروری و گلوگاهی شبکه ملی اطلاعات ورود کرده و یا قراردادهای فعالی را با اپراتورها منعقد کرده اند، در جهت کمک به گردش مالی این شرکت ها و رفع نیازهای موقت مالی تسهیلات ارزانقیمت در اختیارشان قرار دهیم.
در صدد این هستیم که با کمک ظرفیت اعتبار مالیاتی پروژه هایی را در زمینه های پژوهش و توسعه شبکه ملی اطلاعات، هم در بحث لایه رادیو و دسترسی و هم در قسمت های در ارتباط با هسته شبکه و لایه انتقال تعریف کنیم پیش از این اعلام گردید که ستاد اتصال پذیری با اپراتورهای ارتباطی در زمینه بومی سازی شبکه ملی اطلاعات همکاری هایی خواهد داشت، این همکاری هم اکنون در چه مرحله ای قرار دارد؟
_سال گذشته با ۲ اپراتور همراه کشور ۲ توافقنامه بین معاونت علمی، صندوق نوآوری و شکوفایی و اپراتورها به امضا رسید و این دو توافقنامه مبنای تعریف پروژه های اعتبار مالیاتی بود و یکی از برنامه هایی که در ستاد پیگیری می نماییم تحقق همین توافقنامه ها است. قانون جهش تولید دانش بنیان ذیل ماده ۱۱ دو بند مهم دارد؛ بند (ب) در ارتباط با تعریف پروژه های پژوهش و توسعه و بند (ت) هم در ارتباط با پروژه های سرمایه گذاری می شود. در واقع ما برای بحث تحقق بومی سازی احتیاج به پژوهش و توسعه داریم و در این قرارداد، اپراتورها به سمت تعریف پروژه های پژوهش و توسعه تشویق می شوند.
در همین راستا اقدامات خوبی تابحال انجام شده و فراخوان هایی انتشار یافته است و در صدد هستیم با کمک ظرفیت اعتبار مالیاتی، پروژه هایی را در زمینه های پژوهش و توسعه شبکه ملی اطلاعات، در بحث لایه رادیو و دسترسی و هم در قسمت های در ارتباط با هسته شبکه و لایه انتقال تعریف نماییم. علاوه بر این برای توسعه زیست بوم از محل همان دو توافقنامه، برای تأمین زیرساخت ها در مراکز دانشگاهی و پژوهشگاه ها استفاده می نماییم تا زیست بوم از نظر پژوهش و توسعه ای در آینده با مشکلی مواجه نباشد.
*از آنجایی که توسعه فناوری مخابراتی کوانتومی، توسعه فناوری های در رابطه با حوزه امنیت سایبری، اینترنت اشیا و توسعه ابر رایانه ها از اولویت های حمایتی ستاد به حساب می آید، چه برنامه هایی در این عرصه تعریف کرده و کدام یک از این برنامه ها محقق شده است؟
_برای حوزه های فناوری های در رابطه با ستاد ۴ کارگروه تخصصی ارتباطات نسل جدید، اینترنت اشیا و هوشمندسازی، ارتباطات ماهواره ای و حوزه امنیت سایبری تعریف کردیم. وظیفه هر کارگروه تخصصی اینست که اولویت های کشور و گلوگاه ها را شناسایی کند و متناسب با آن پروژه هایی را تعریف کند به صورت مثال فعالیتهایی باید از جنس اعتبار مالیاتی تعریف شود.
فناوری هایی که در سوالتان اشاره کردید، فناوری های مهمی هستند که در اولویت کاری ستاد بوده و قرار دارد منتها هر کدام از حوزه های فناوری، صورت مسئله های متفاوتی دارد و نیازمند اقدام متفاوتی است. مثلا اینترنت اشیا یکی از حوزه هایی است که بلوغ فناوری خوبی برای آن وجود دارد و یکی از مسئله های مهم در این عرصه، رفع موانع حوزه تقاضا است. یعنی باید بتوانیم حوزه تقاضا در اینترنت اشیا تحریک نماییم که مستلزم اقدامات ترویجی است. مثلا یکی از اقدامات مأموریت رسانه ها در پرداختن به این مورد و توجیه پذیر بودن استفاده از ابزارهای هوشمندسازی همچون اینترنت اشیا است.
در قالب فراخوان نوآفرین که سال قبل اعلام و پروژه های دریافتی داوری شد، شاهد یک سری پروژه های نوآورانه ای در حوزه اینترنت اشیا شاهد بودیم و علاوه بر آن درحال پیگیری پروژه «ماینور اینترنت اشیا» در دانشگاه صنعتی شریف هستیم که مستلزم تجهیز لابراتوار های مربوطه است. در ماینور اینترنت اشیا هدف ایجاد یک رشته میان رشته ای با حجم واحدهای محدود هست، تا به کمک آن، دوستانی که در رشته های مختلف علوم مهندسی و نه لزوماً مهندسی برق تحصیلات آکادمیک داشتند بتوانند با مفاهیم اصلی فناوری های در رابطه با اینترنت اشیا آشنایی پیدا کنند. ماینور اینترنت اشیا حاوی درسهای نظریه و عملی هست و دانشجویان علاوه بر فراگیری مفاهیم تئوری، در لابراتوار این دوره هم به صورت عملی به کسب مهارت خواهند پرداخت. امیدواریم با مساعدت معاونت علمی، این دوره از زمستان سال جاری تشکیل گردد.
همچنین بحث راه اندازی «اولین فب لب اینترنت اشیا» برای ساخت سریع در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران درحال پیگیری است. این فب لب، لابراتوار سریع نمونه سازی است که هدفش فراهم ساختن ابزارها و زیرساخت های لازم برای رسیدن سریع به نمونه اولیهِ اثبات مفهومیِ یک فناوری است. در بحث اینترنت اشیا چون حوزه های کاربرد مختلف و متنوعی داریم، باید زیرساخت های مختلف اینترنت اشیا را در آن لابراتوار تأمین نماییم و به جهت اینکه هر پروژه توسعه فناورانه در اینترنت اشیا تعریف شود، نیازمند یک زیرساخت ارتباطی ساخت انحصاری خودش است. وظیفه این لابراتوار تأمین همه این امکانات بوده و هدف ما هم از تعریف این فب لب، ایجاد یک مرکز و نهادی با درب های باز است که بتواند به تیم های تحقیقاتی و شرکتهای دانش بنیان خدامات عرضه نماید.
برنامه ای را جهت راه اندازی «آزمایشگاه مرجع در حوزه اینترنت کوانتومی» با همکاری و رایزنی با پژوهشگاه ارتباطات و وزارت ارتباطات در دستور کار داریم که مذاکرات آن هم انجام شده و امیدوارم به نتیجه برسد. *در حوزه اینترنت کوانتومی چطور؟ چه پیگیری هایی برای اجرای طرح ها و پروژه های در رابطه با این فناوری انجام داده اید؟
_در حوزه کوانتوم با ستاد کوانتوم و اپتیک جلسات گوناگونی داشتیم و پیگیری های گوناگونی شده است. کوانتوم، حوزه خاصی است و تیم های محدودی بر روی این فناوری کار می کنند. مهم ترین اقدامی که در این عرصه صورت گیرد، ایجاد همگرایی و هم افزایی بین این تیم ها است.
برنامه ای را جهت راه اندازی «آزمایشگاه مرجع در حوزه اینترنت کوانتومی» با همکاری و رایزنی پژوهشگاه ارتباطات و وزارت ارتباطات در دستور کار داریم که مذاکرات آن انجام شده و امیدوارم به نتیجه برسد. این پروژه حدود یک سال درحال پیگیری است. ما در حوزه «توزیع کلید کوانتومی» نیازمند لابراتوار مرجعی هستیم که تیم های تحقیقاتی در سطح کشور بتوانند دستاوردهای خویش را همانجا تست و اثبات کنند.
با توجه به این که نقشه راهی برای این حوزه اینترنت کوانتومی ترسیم شده، برنامه بعدی ما با همکاری ستاد کوانتوم به این صورت است که بتوانیم به سمت ایجاد یک شبکه با سه هسته پیش برویم که اینها با هم مرتبط باشند و بتوانند «توزیع کلید کوانتومی» را بین خودشان مبادله کنند؛ در همین زمینه این پروژه تحقیقاتی را با یکی از مراکز دانشگاهی تعریف کردیم که هم اکنون تأمین مالی پروژه انجام شده و امیدوارم بزودی کار تحقیقاتی آن آغاز شود و بتواند به این فرآیند کمک نماید.
(توزیع کلید کوانتومی (QKD) یک روش ارتباط امن است که یک پروتکل رمزنگاری مبتنی بر مکانیک کوانتومی را پیاده سازی می کند. این شیوه امکان اشتراک گذاری یک کلید تصادفی مخفی را بین دو شخص فراهم می آورد، که میتوان از آن برای رمزگذاری و رمزگشایی پیام ها بهره برد.)
*آیا ستاد در حوزه خودرو های متصل و خودران هم ورود داشته است؟
در حوزه خودرو های متصل و خودران، هم اکنون مهم ترین مبحث درحال پیگیری در ستاد، بحث بهم رسانی و ایجاد زیرساخت مشترک برای توسعه زیست بوم این حوزه و همینطور امضای قراردادهای متناسب بین عرضه کنندگان این فناوری ها و صنایع خودرویی است. همینطور از نظر تسهیلگری و تنظیم گری جلساتی با ذینفعان این حوزه در جهت شناسایی و رفع موانع، در دستور اقدام هست.
*آقای دکتر، از آنجائیکه یکی از زیرساخت های توسعه هوش مصنوعی، دستیابی و گسترش فناوری ۵G است و توسعه فناوری هسته شبکه نسل ۴ و ۵ از اولویت های حمایتی ستاد در حوزه ارتباطات به حساب می آید، برای این مهم چه اقداماتی و یا برنامه ای در دستور کار دارید؟
_از ابتدای تشکیل ستاد در تعامل سازنده و نزدیک با وزارت ارتباطات بوده و هستیم. یکی از مسئله هایی که از همان روز اول در تعامل با دوستان وزارت خانه در جلسات مطرح و پیگیری شد، مباحث توسعه نسل پنجم اینترنت، اینترنت اشیا و بحث ارتباطات کوانتومی بوده است. در بحث توسعه ۵G بطور دقیق تر، هم اکنون بحث و دغدغه ما توانمندسازی و توسعه فناوری های در رابطه با آن است. پارسال و سال جاری یک سری پروژه هایی در حوزه ارتباطات رادیویی در رابطه با نسل پنجم اینترنت تعریف شد. فراخوان تجهیزات رادیویی نسل جدید یا ترنج سال قبل اعلام و سال جاری داوری ها انجام شد و در مرحله تعریف و عقد قرارداد قرار داریم. تمرکز آن فراخوان در بحث فناوری های «موج میلیمتری» بود و ما درصدد این هستیم که ترنج ۲ و ۳ را هم تعریف نماییم.
پژوهشگاه ارتباطات یک نهاد دولتی است که در این سال ها توانسته برای خدمات آزمایشگاهی و زیرساختی برای شرکتهای دانش بنیان و تیم های تحقیقاتی دانشگاهی خدمات خوبی عرضه نماید. این پژوهشگاه، لابراتوار نسل ۴ دارد که تجهیزات آن برای نسل پنجم احتیاج به ارتقا دارد. ما از سال قبل با همکاری یکی از اپراتورهای ارتباطی و وزارت ارتباطات در تلاش بودیم که این تجهیز صورت گیرد و همچنان پیگیر این مورد هم هستیم. علاوه بر این در حوزه «شبکه های دسترسی رادیویی باز» که یکی از فناوری های مهم در نسل جدید به حساب می آید، با همکاری یکی از اپراتورها در چارچوب بند (ت) جهش تولید دانش بنیان، در تلاش هستیم که در یکی از دانشگاه های کشور یک لابراتوار در این عرصه ایجاد نماییم که برای توسعه این حوزه کمک کننده باشد.
علاوه بر این، یک سری اقداماتی از سال قبل شروع شده، منتها به نتیجه نرسیده است که خب اقداماتی است که در تعامل با سازمان و ارگان های دیگر برای توسعه فناوری، انتقال فناوری و دریافت فناوری تعریف شده و طبیعتاً زمان بر است. همینطور در حوزه هسته شبکه، سال جاری در بحث تعریف پروژه های اعتبار مالیاتی اپراتورها تمرکز خوبی صورت گرفت که امیدوارم به نتیجه برسد چون که پروژه های اعتبار مالیاتی ۱۴۰۳ در خرداد و تیرماه در سامانه آپلود شده و درحال پیگیری هستیم که این پروژه ها به خوبی دفاع و تعریف شود.
از طرفی دیگر از ظرفیت پروژه ها و طرح های پیشران معاونت هم کمک می گیریم و تعامل خوبی با ستاد اقتصاد دیجیتال و معاونت نوآوری وزارت ارتباطات بوجود آورده ایم. هدفمان اینست که از راه این هم افزایی از محل طرح های پیشران معاونت، پروژه های کلانی را در حوزه ارتباطات نسل پنجم تعریف نماییم. بحث «لایه هسته شبکه ملی اطلاعات» یکی دیگر از مهم ترین موضوع هایی است که نیازمند تعریف پروژه تحقیقاتی است که این پروژه ها ارزش خیلی بالایی دارد و اگر بتوانیم هسته شبکه بومی داشته باشیم، به لحاظ امنیت شبکه و هم در بحث صرفه جویی ارزی بسیار کمک کننده است؛ با این اقدام مسیر توسعه ارتباطات پرایوت را که در واقع برای هوشمندسازی معادن و صنایع مورد استفاده قرار می گیرد را هموار خواهد نمود.
اگر به سمت توسعه فناوری هسته عمومی پیش برویم، یکی از محصولات جانبی این اقدام، هسته خصوصی خواهد بود. بحثی که در اینجا داریم اینست که خیلی از معادن، صنایع و کارخانجات به علت ملاحظات امنیتی، نیاز دارند که شبکه آنها یک شبکه خصوصی باشد، یعنی به اینترنت یا به شبکه های عمومی اپراتورها متصل نباشند بلکه به شکل یک جزیره جداگانه، داده های حیاتی صنایع و معدن در داخل شبکه به شکل خصوصی و محرمانه حفظ شود. شبکه های پرایوت یا شبکه های خصوصی، نوع محدود شده ای از شبکه های عمومی هستند که طراحی آنها ساده تر از طراحی یک شبکه کامل است و اصطلاحاً یک سری توابع شبکه را در اختیار ندارند. در واقع هسته خصوصی نسبت به هسته عمومی، ساده تر هستند. اگر به سمت توسعه فناوری هسته عمومی پیش برویم، یکی از محصولات جانبی این اقدام، هسته خصوصی خواهد بود. بحثی که در اینجا داریم اینست که خیلی از معادن، صنایع و کارخانجات به علت ملاحظات امنیتی، نیاز دارند که شبکه آنها یک شبکه خصوصی باشد، یعنی به اینترنت یا به شبکه های عمومی اپراتورها متصل نباشند بلکه به شکل یک جزیره جداگانه، داده های حیاتی صنایع و معدن در داخل شبکه به شکل خصوصی و محرمانه حفظ شود.
برای این که بتوانیم در این حوزه اقدام مؤثری انجام دهیم، یا باید به ازای هر کارخانه و پروژه هوشمندسازی، یک لاینس شبکه خصوصیِ خارجی خرید نماییم یا این که شبکه خصوصی خودمان را توسعه دهیم تا از این طریق در معادن و … از نسخه بومی استفاده نماییم. در این صورت به لحاظ امنیتی مشکلی نخواهیم داشت چون که در صورت تهیه محصول خارجی، هیچ تضمینی برای امنیت آن وجود دارد. تهیه این نسخه بومی هم به صرفه جویی ارزی کمک خواهد نمود و هم در بحث توسعه اقتصاد دانش بنیان و اشتغال زایی می تواند مؤثر باشد.
و در آخر اگر نکته ای جا مانده و یا در سوالات مطرح نشد، بفرمائید
_حوزه اتصال پذیری و ارتباطات شاید پس از هوش مصنوعیِ کاربردی، حوزه دوم آینده فناوری ها در جهان بشمار می رود و به واسطه توسعه این فناوری شاهد تحولات بزرگی در کیفیت زندگی و بهره مندی از فناوری در آینده خواهیم بود. این حوزه احتیاج به توجه و سرمایه گذاری خوب، همکاریهای بین المللی برای انتقال دانش و فناوری به کشور و پشتیبانی از تیم های تحقیقاتی دارد. ما خوشبختانه منابع انسانی و ظرفیتهای دانشگاهی بسیار خوبی در این عرصه داریم که نیازمند حمایت هستند و ما در معاونت علمی همه تلاشمان بر این بوده است بتوانیم در این راستا قدم برداریم.


منبع:

1403/06/26
12:22:38
5.0 / 5
192
تگهای خبر: اپل , استاندارد , اینترنت , بازار
مطلب توسعه نرم افزار را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط در DevSoft
نظرات بینندگان DevSoft در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۲
devsoft